©2019 by Percom. Proudly created with Wix.com

PDCA

Plan - Do - Check - Act, ook wel de Deming cirkel genoemd, is een krachtig hulpmiddel om jouw organistie op een gestructureerde manier op het pad van continue verbetering te krijgen. De methode behaalt bewezen resultaten sinds 1950 en is ingeburgerd in lean trajecten en in kwaliteitsmanagement. Als je deze methode consistent toepast kun je stap voor stap je werk, prestaties en organisatie verbeteren en op een hoger plan brengen.

Bij Plan analysiseer je het probleem en definieer je duidelijk wat je wilt doet. Je objectiveert de hypothese en brengt je huidige situatie in kaart. Je bent eerlijk met jezelf over de opportuniteit en wat moet gebeuren.

Do is de fase waarbij je de voorgestlde oplossing probeert. Je test je hypothese, probeert het proces te laten draaien zoals gepland. Belangrijk is dat je uitvoert wat geplandis en niet spontaan improviseert.

Bij Check voer je een kritische evaluatie uit van de oplossing die je probeerde. Lagen de resultaten bij de verwachtingen? Werkt alles naar behoren? Beoordeel de test en ontdek de leerpunten zowel naar proces, naar technologie als naar mensen en competenties.

De laatste van de 4 is Act. Hierbij aanvaard of verwerp je de oplossing. Bij aanvaarding zorg je voor boring van het resultaat, voor standaardisatie en voor stabilisatie van wat reeds werkt. Vervolgens begint de cyclus opnieuw. Blijf bijsturen waar nodig om het resultaat te verbeteren en verbeteringen te borgen.

Dit klinkt eenvoudig, maar vele organisaties worstelen om de C en de A te laten werken. Fouten worden herhaald, lessen worden niet getrokken en het duurt te lang om resultaat te halen.

De combinatie van de juiste competenties en attitutes helpen dit proces te smeren. 

Meer informatie naar domeinen die helpen dit te ontwikkelen vind je op onze site